Preview Mode Links will not work in preview mode

May 1, 2020

Den 15. marts 2020, stiftede læge Elif Orbe sammen med sin kollega Andreas Pihl, Facebookgruppen "Spørg en læge om Coronavirus”.

Facebook gruppens formål er at oplyse og rådgive befolkningen om Coronasmitte. Initiativet har fra starten mødt stor opbakning både blandt kolleger og Facebookbrugere. Over 100 læger rådgiver frivilligt i gruppen, der har mere end 30.000 medlemmer. (1. maj 2020)

Det er første gang, så mange læger går samlet på Facebook og hjælper befolkningen på frivillig basis. Og Facebook er på mange måder det rette sted at gå i dialog med danskerne i den situation, Danmark står i her i foråret 2020, hvor Coronavirussen har haft enorm indflydelse på vores hverdag. Flere analyser viser, at under Corona er danskernes engagement på Facebook steget markant. Der deles, likes og debatteres livligt. 

Facebook er i det hele taget det sociale medie, som flest danskere er på. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Radio fra januar 2020 bruger 64 % af alle danskere over 12 år Facebook dagligt. Det tal er baseret på forbruget i 2019. Se flere fakta om danskernes medieforbrug her. 

Elif fortæller i episoden om baggrunden for, hvordan gruppen blev til, og hvordan lægerne organiserer hjælpearbejdet bagved gruppen. Hun kommer også ind på GDPR og giver gode råd til andre sundhedspersoner, som kunne have lyst til at gå i gruppens fodspor.

Her er Elifs 3 gode råd:

Først og fremmest klare linjer.

  1. Det er vigtigt med en kultur, hvor man ikke nødvendigvis ved alt. Svar kun på det, du ved, og lad andre om det, du endnu ikke er så skarp på. Det er også vigtigt ikke at svare i absolutte vendinger, når evidensen endnu ikke foreligger 100%. 
  2. Moderering er vigtig i en gruppe som denne. For lægerne bag ’Spørg en læge om Coronavirus’ fungerer det bedst, at opslag skal godkendes for at blive slået op i gruppen. Et opslag godkendes af den læge, der ønsker at svare. Det efterlader ingen ubesvarede spørgsmål og giver mulighed for, at man som læge selv udvælger sine spørgsmål. 
  3. Sørg for at være nok læger, der kan svare. Det er essentielt for en gruppe som denne, at folk føler, at de kan få svar indenfor en overskuelig fremtid, men det er samtidig også frivilligt for lægerne at hjælpe. Dette bør fremgå tydeligt i introduktionen af gruppen på Facebook, selvom tålmodighed blandt alle spørgende næppe kan forventes.

Denne episode er produceret af Line Gade i tæt samarbejde med Lærke Sødring Nielsen, der har stået for postproduktionen.

Hvis du synes om denne podcast, kan du støtte den økonomisk på sundhedsvisioner.10er.app - det er du meget velkommen til, ligesom du også er velkommen til at fortælle dit netværk om podcasten og muligheden for støtte den.